marsela, anis (2025) PENGARUH SUBTITUSI TEPUNG USUS AYAM DENGAN TEPUNG IKAN PADA PAKAN TERHADAP PERTUMBUHAN IKAN KAKAP PUTIH (Lates calcarifer). S1 thesis, Universitas Malikussaleh.

[img] Text
anis marsela_200330019_cover.pdf

Download (29kB)
[img] Text
anis marsela_200330019_abstrak.pdf

Download (296kB)
[img] Text
anis marsela_200330019_bab 1.pdf

Download (190kB)
[img] Text
anis marsela_200330019_daftar pustaka.pdf

Download (317kB)
[img] Text
anis marsela_200330019_skripsi.pdf
Restricted to Registered users only

Download (3MB)

Abstract

ABSTRACT White snapper is one of the leading marine aquaculture commodities in Indonesia. White snapper has a high economic value, both to meet domestic and foreign consumption needs. The success of white snapper aquaculture is largely determined by the availability of feed. The costs incurred for feed in fish aquaculture activities are almost 60-70% of operational costs. To overcome this problem, it is necessary to make independent feed using animal ingredients with high protein and easily available. One of them is fishmeal, but the price of fish is expensive so it is necessary to substitute it with cheaper ingredients to be used as feed ingredients, namely chicken intestine flour. This study aims to determine the effect of substituting chicken intestine meal with fishmeal in artificial feed on the growth of white snapper. This research was conducted from June 14 to August 12, 2024 at the Hatchery and Aquaculture Technology Laboratory, Aquaculture Study Program and proximate tests were carried out at the Banda Aceh Industrial Services Standardization and Services Center. This study used a non-factorial Completely Randomized Design (CRD) consisting of 4 treatments with 3 replicates. Treatment A (without chicken intestine meal), Treatment B 10% using chicken intestine meal, Treatment C 15% using chicken intestine meal and Treatment D 20% using chicken intestine meal. The best results in treatment D with a length of 1.66 cm and a weight of 1.96 grams with an FCR value of 1.64 very brown in color with a very pungent aroma and an SR value of 93.33% and a feed response of 3 minutes 17 seconds. The results of water quality measurements during the study were temperature 25.7 - 28.3oC, salinity 25 - 26 ppt, pH 7.0 - 8.3 and DO 4.3 - 5.3 mg/L. Keywords: Snapper, Chicken intestine, Growth.     ABSTRAK Ikan kakap putih merupakan salah satu komoditas budidaya laut unggulan di Indonesia. Ikan kakap putih mempunyai nilai ekonomis yang tinggi, baik untuk memenuhi kebutuhan konsumsi dalam negeri maupun luar negeri. Keberhasilan usaha budidaya ikan kakap putih sangat ditentukan oleh ketersediaan pakan. Biaya yang dikeluarkan untuk pakan dalam kegiatan budidaya ikan hampir 60-70% dari biaya operasional. Untuk mengatasi masalah tersebut perlu dilakukan pembuatan pakan mandiri dengan menggunakan bahan hewani dengan protein yang tinggi dan mudah didapat. Salah satunya tepung ikan, namun harga ikan yang mahal sehingga perlu adanya subtitusi dengan bahan yang lebih murah untuk dijadikan bahan pakan yaitu tepung usus ayam. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui pengaruh subtitusi tepung usus ayam dengan tepung ikan pada pakan buatan terhadap pertumbuhan ikan kakap putih. Penelitian ini dilaksanakan pada tanggal 14 Juni sampai 12 Agustus 2024 di Laboraturium Hatchery dan Teknologi Budidaya, Program Studi Akuakultur dan uji proksimat dilakukan di Balai Standardisasi dan Pelayanan Jasa Industri Banda Aceh. Penelitian ini menggunakan Rancangan Acak Lengkap (RAL) non faktorial yang terdiri dari 4 perlakuan 3 ulangan. Perlakuan A (tanpa tepung usus ayam), Perlakuan B 10% menggunakan tepung usus ayam, Perlakuan C 15% menggunakan tepung usus ayam dan Perlakuan D 20% menggunakan tepung usus ayam. Hasil terbaik pada perlakuan D dengan panjang 1,66 cm dan bobot 1,96 gram dengan nilai FCR 1,64 bewarna sangat coklat dengan aroma sangat menyengat dan nilai SR 93,33% serta respon pakan selama 3 menit 17 detik. Hasil pengukuran kualitas air selama penelitian yaitu suhu 25,7 - 28,3oC, salinitas 25 – 26 ppt, pH 7,0 – 8,3 dan DO 4,3 – 5,3 mg/L. Kata kunci : Ikan kakap, Usus ayam, Pertumbuhan.

Item Type: Thesis (S1)
Subjects: S Agriculture > SH Aquaculture. Fisheries. Angling
Divisions: Fakultas Pertanian > 54243 - Jurusan Akuakultur
Depositing User: anis marsela
Date Deposited: 03 Feb 2025 08:54
Last Modified: 03 Feb 2025 08:54
URI: https://rama.unimal.ac.id/id/eprint/9594

Actions (login required)

View Item View Item

Latest Collections

Top Downloaded Items

Top Authors

This repository has been indexed by